SÅ HÄR GÅR DET TILL ATT SÖKA LÄGENHET

REGISTRERA DIG
För att söka en lägenhet eller bilplats hos oss så måste du först registrera dig och fylla i en intresseanmälan på hemsidan, det kan du göra här. Tänk på att om du inte har en e-postadress själv så går det bra att använda sig av en familjemedlems eller väns e-post. I sådana fall blir det de som bevakar utskick om att det finns lediga lägenheter som matchar dina önskemål.

KÖPOÄNG
När du har registrerat dig i bostadskön samlar du köpoäng  som du söker lägenhet och p-plats med beroende på vilken intressekö du satt upp dig i.

1 köpoäng = 1 dag

MEDSÖKANDE
Om du står som medsökande på en ansökan och vill ta bort dig, för att istället ha en egen ansökan, så kan du inte tillgodoräkna dig de köpoäng ni har haft tillsammans. De köpoängen ligger kvar hos huvudsökande och medsökande får börja om från början.

LOGGA IN & UPPDATERA
Du behöver förnya din ansökan minst var 12:e månad. Du loggar in på Mina Sidor med ditt personnummer och ditt lösenord och uppdaterar dina uppgifter under "Intresseanmälan lägenhet" genom att trycka på "spara" när du har kollat att dina uppgifter stämmer.

LEDIGA LÄGENHETER
Du får inga erbjudande om ledig lägenhet utan du måste själv bevaka vilka lägenheter som är lediga och anmäla dig på de lägenheter som du är intresserad av. Lediga lägenheter visas på Höganäshems hemsida fortlöpande och är publicerade i fyra dagar. Finner du en lägenhet intressant anmäler du ditt intresse via hemsidan.

Du kan anmäla ditt intresse för max 5 lägenheter samtidigt.

PRENUMERERA PÅ LEDIGA LÄGENHETER
Det finns även en möjlighet att prenumerera på mail för att få information om när det finns lägenheter som stämmer överens med dina önskemål. Observera att mailet inte är ett erbjudande utan endast ett tips om att det finns ett ledigt objekt som stämmer överens med dina önskemål. Du måste alltså själv logga in på hemsidan och anmäla ditt intresse om du är intresserad av någon lägenhet.

VISNING & SVAR
En ledig bostad annonseras på vår hemsida i en vecka och under den tiden kan du söka bostaden genom att skicka in en intresseanmälan. Därefter skickas erbjudande ut till en eller flera personer som får gå och titta på bostaden. Huvudregeln är att den eller de med mest poäng får erbjudande. Erbjudandet, som skickas via e-post eller brev beroende på vad du valt, innehåller den information du behöver inklusive kontaktuppgifter till den som visar bostaden (normalt sett är det den avflyttande hyresgästen). Observera att flera personer blir erbjudna att titta på bostaden.  Efter visningen loggar du in på ”Mina sidor” och tackar ja eller nej till erbjudandet innan sista svarsdatum. Svarar du inte på erbjudandet tolkas detta som ett nej.

TÄNK PÅ ATT:

• inte plocka bort dig från en lägenhet även om det står att du inte har blivit erbjuden visning. Ibland händer det att alla som har blivit erbjuden visning i första omgången tackar nej eller inte hör av sig, och då går vi vidare i kön för ytterligare visning/visningar.

• visa hänsyn till den som bor i lägenheten. Ta inga bilder på visningen utan att fråga först.

• om du tackar ja till visning men inte kommer, eller om du kommer till visning men inte lämnar besked, så blir du spärrad för att söka lägenhet i 3 månader.

• om du tackar nej till 3 lägenheter inom en 3-månadersperiod blir du även då spärrad för att söka lägenhet i 3 månader.

Som inloggad på ”Mina sidor” kan du följa hela uthyrningsprocessen för de lägenheter som du har anmält intresse för.

KONTRAKT
Av de som har tackat ja till lägenheten kommer normalt den som har flest köpoäng att erbjudas att skriva kontrakt. I samband med detta kommer ett meddelande om att lägenheten är uthyrd att skickas till övriga som var på visning.

Om du blir erbjuden kontrakt på lägenheten kommer du att bli ombedd att lämna ett intyg på att du har en inkomst, t ex arbetsgivarintyg, papper från Försäkringskassan, CSN eller liknande.

När du har skrivit kontrakt på en lägenhet kommer du automatiskt att raderas från bostadskön och sedan måste du bo minst 12 månader i den lägenheten innan du kan söka ny lägenhet. (Du kan dock registrera dig som sökande igen när du har flyttat in i den nya lägenheten.) Undantag kan göras om det föreligger särskilda sociala behov eller väsentligt ändrad ekonomi.