I ett flerfamiljshus bor det många människor. Ljud som uppstår av ett normalt liv hör till.

För allas trevnad är det viktigt att man visar varandra hänsyn, vilket innebär att inte föra oväsen eller på annat sätt störa grannarna. Exempel på störningar är högt ljud från radio, TV och stereo, tvättmaskin och torktumlare, spel på musikinstrument samt skrål och annat oväsen. Detta gäller dygnet runt. Du som hyresgäst har ansvar för alla medlemmar i ditt hushåll och även för dina besökare.

Meddela dina grannar i god tid om du ska ha fest. Är man förberedd på en tillfälligt högre ljudnivå så minskar risken för irritation. Festen bör sluta i lagom tid eller så måste ljudnivån sänkas om det blir sent. En riktlinje är att det bör vara lugnt i huset mellan kl. 22-06.

STÖRNINGSJOUR
Hos Höganäshem skall du bo tryggt.
Du har därför möjlighet att kontakta vår trygghetsjour om störningar förekommer utanför ordinarie arbetstid. Grannar som stör kan bero på deras obetänksamhet och ofta rättar de sig efter en tillsägelse. Blir man störd bör man därför i första hand själv tala med de som stört.

Kontakta Bovärden om störningarna trots allt återkommer. Beskriv störningarna och tala om vid vilka tider samt hur ofta de förekommer. Underteckna en skrivelse helst med flera namn så att inte ”ord står mot ord”.

Vid akuta störningar under sena kvällar och nätter kan Securitas kontaktas på telefon 010-470 52 52.

Väktare rycker då ut och försöker lugna ner de störande. Misslyckas väktarna tillkallar de polis. Väktarna lämnar en fullständig rapport till Höganäshem. Vid behov lämnar Höganäshem bara ut anmälarens namn efter tillåtelse av anmälaren.

Skrivelser från de som störts samt väktares vittnesmål är sedan underlag för beslut som kan innebära att de störande mister rätten att bo kvar i sin lägenhet.