KULLABYGDEN

  Sommar 020

Kullabygden är full av historia och sevärdheter. Det finns få platser i landet som kan erbjuda så mycket: Kullaberg, Krapperups borg, Kullens fyr, Nimis, Mölle, Arild, Viken och mycket mer.

På Kullaberg, som är ett av Sveriges mest besökta naturreservat, kan du njuta av en fantastisk utsikt eller ge dig ut på en naturupplevelse utöver det vanliga. Det är väl värt att besöka Kullens fyr och det kontroversiella konstverket Nimis. Nedanför berget finns den idylliska badorten Mölle, det pittoreska fiskeläget Arild och Brunnby gamla kyrkby.

Krapperups borg är vackert belägen intill Öresund strax söder om Mölle. Den nuvarande borgen uppfördes i mitten av 1500-talet. Dess vackra park är öppen året runt för besökare.

KERAMIK & KONST
Nordvästra Skåne är centrum för Sveriges keramiktillverkning och många keramiker har valt att etablera sig i Kullabygden. I många ateljéer är besökare välkomna att titta på när leran förvandlas till vackra föremål.

Här finns också många konsthallar, gallerier och museer, bland annat Höganäs Museum med sin omfattande samling av höganäskeramik.

MAT & BAD
Kullabygden kallas ofta för krogarnas bygd. Här finns det många olika alternativ när det gäller restauranger och caféer. I de idylliska fiskelägena längs kusten blandas små mysiga restauranger och fik, typiska skånska gästgiverier och kulinariskt högtstående restauranger.

Längs Kullahalvöns sex mil långa kust finns det gott om härliga långgrunda sandstränder blandat med klippstränder att dyka från. Kommunen har också flera pittoreska småbåtshamnar och är den fastlandskommun i Sverige som har längst kuststräcka.

SHOPPING
I Höganäs centrum är de flesta butikerna belägna på Storgatan och Köpmansgatan, med ett varierat utbud av kläder, antikt, inredning och böcker. I Magasin 36 i Saltglaserats gamla lokaler finns idag saluhall, keramik, butiker och restaurang. Ett stenkast bort ligger Höganäs outletområde med ett stort utbud av kläder, sportutrustning, porslin och glas. Runt om i bygden hittar du gårdsbutiker, second handbutiker och keramik.

NÄRA TILL ALLT
Kommunen, på den vackra Kullahalvön, ligger geografiskt mycket bra till. Med buss från Höganäs kommer du till Helsingborgs centrum på 30 minuter. I rusningstrafik går bussarna flera gånger i timmen. Du tar dig till Ängelholms flygplats på mindre än 30 minuter och till Kastrup/Köpenhamn på cirka 90 minuter.

Det är nära till allt. Gång- eller cykelavstånd till affärer, banker och restauranger. Detsamma gäller dagis, skolor och vårdcentraler.

I Svenskt Näringslivs undersökning 2008 rankades Höganäs kommuns näringsliv som det tionde bästa i landet.

HÖGANÄS FÖRR & NU
Namnet Höganäs, en gång Höjeness, finns omnämnt redan i 1400-talskällor. Höganäs bestod från början av några små byar, som med tiden vuxit samman till en stad.

I slutet av 1600-talet påbörjades stenkolsbrytning i Höganäs, som på den tiden var ett enkelt fiskesamhälle. 1797 startades en gruvindustri i Höganäs och ett gruvsamhälle växte fram. Den gruvindustri som startades var ursprunget till dagens Höganäs AB. 1798 anlades en bana med träräls mellan gruvorna och hamnen i Höganäs. Några år senare byttes träet ut mot järnräls och Sverige fick sin första järnväg. Den sista kolgruvan stängdes 1961.

Från början var den lera som hittades i samband med stenkolsbrytningen endast en biprodukt. Men då försäljningen av kol började gå dåligt beslutade företaget att även satsa på lerprodukter, vilket ledde till att ett tegelbruk anlades på 1820-talet.

Runt 1830 startade tillverkningen av blyglaserade bruksföremål i keramik. Några år senare, 1835, påbörjades produktionen av de bruna saltglaserade kärlen, som produceras än i dag av Höganäs Saltglaserat. I början av 1900- talet startade Andersson & Johansson (föregångare till Höganäs Keramik) tillverkning av bruksföremål i stengods.

Läs gärna mer här om vår vackra kullahalvö. 

Kullaberg

Hoganas_Marina

Golf

Kaptenens gruva

Nimis

Bodar_i_Molle

  Krapperup